Valtakunta "A man can do all things if he will."

Suomen Kuvalehti Rakentamisen laadusta, osa 1

Teppo Tiilikaisen juttu Suomen Kuvalehdessä tämän vuoden maaliskuulta käsittelee rakentamisen laatua. Juttu on julkaistu ensimmäistä kertaa Suomen Kuvalehden numerossa 13-14/2013.

Juttu raapii rakentamiseen liittyvää problematiikkaa sieltä täältä mutta ei löydä juuri mitään konkreettista. Kirjoitus kuvaa hyvin sitä, miten monimutkaista syy-seuraus -suhteiden ymmärtäminen rakentamisessa on.

Esimerkiksi kiinteistösijoittaja Kaisa Laakkonen aloittaa syyllisten etsinnän moittimalla arkkitehteja kovin ylimalkaisesti:

"Arkkitehdit piirtävät erikoisia taloja ymmärtämättä, kuinka niitä rakennetaan."

Laakkonen ei taida tietää "talojen piirtämisestä" mitään tai sitten ei ymmärrä.

Niin erikoisia taloja ei olekaan, ettei niitä voisi rakentaa. Esimerkkejä on pilvin pimein.

1) Arkkitehdin yksin ei pidäkään tietää "talojen piirtämisestä" kaikkea. Sitä varten suunnitteluryhmässä on muita suunnittelijoita. Suunnitteluryhmässä on tavallisesti rakennesuunnittelija, jonka tehtävänä on rakenteiden mitoitus ja rakennusfysikaalinen toiminta. Lisäksi on ainakin LVIA-suunnittelija (lämpö-, vesi,- ilmastointi) ja sähkösuunnittelija. Ja leegio muitankin suunnittelijoita ja asiantuntijoita. On ollut jo vuosikymmeniä. Urakoitsija on hankkeessa mukana siksi, että hän osaa rakentaa. Organisaattorina hankkeissa on yleensä rakennuttajakonsultti.

On haihattelua kuvitella, että joku yksinään voisi tietää rakentamisesta kaiken, oli sitten kyseessä arkkitehti, rakennuttaja, urakoitsija, rakennesuunnittelija, LVI-suunnittelija tai joku muu erityissuunnittelija tai asiantuntija kuten palokonsultti tai akustinen suunnittelija.

2) Arkkitehti ei päätä mitä rakennetaan (tai rakennetaanko ylipäätään suunnitelmien mukaan). Arkkitehti voin vain tehdä suunnitelmia ja ehdottaa. Tilaaja – ja joskus urakoitsija – päättävät mitä ja miten rakennetaan.

3) Arkkitehti ei voi määrätä yksilöityjä rakennustuotteita kohteeseen. Vaikka arkkitehti määrittelisi kohteeseen mitä tahansa on urakoitsijalla oikeus vaihtaa kaikki "vastaviin" tuotteisiin. Mitä halvempaa urakoitsija sinne laittaa, sen parempaa katetta hän tekee.

 

Jutussa on monta muutakin kohtaa joka kaipaa kommentointia ja oikaisua.

Esimerkiksi: "Joensuulainen arkkitehti" Jyrki Lappalainen ei vaikuta valmistuneen arkkitehdiksi, siis hän EI OLE arkkitehti.

 

Lopuista ehkä omat blogikirjoituksensa myöhemmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat