Valtakunta "A man can do all things if he will."

Onko rakentamisen tavoitteena murjoa vai parantaa?

Hesarin Kalle Silfverberg kirjoittaa 4.3.2015 otsikolla "Hymistelyn aika on ohi – nämä ovat Helsingin pahimmat kiista-alueet".

Kirjoituksessa nostetaan esiin mm. Helsingin sisäänajoväylien ympäristön rakentaminen, Moottoriteiden bulevardisointi. Olen aistivinani tässä jonkinlaista bulevardisoinnin halveksuntaa, sanavalinnoista päätellen ("ihmeellisiä havainnekuvia").

Minusta bulevardisointi on loistavaa kaupunkirakenteen tiivistämistä ja eheyttämistä. Kannatan lämpimästi.

Omassa ilmastoidussa ja äänieristetyssä kuplassaan sisäänajoväylää pitkin kaupunkiin paahtava autoilija ei ymmärrä ympäristölleen tuottamaan haittaa.Väylien kovanopeuksinen liikenne on jalankulkijan näkökulmasta todella meluisaa, likaista, vaarallista ja epätoivottavaa.

Tilanne olisi aivan toinen, jos monikaistainen väylä olisikin bulevardi tiiviissä kaupunkirakenteessa vaikkapa Pariisin tapaan. Yhdyskuntarakenne olisi tiiviimpi, liikkumisen tarve ehkäpä pienempi ja ympäristö miellyttävämpi.

Kuka häviäisi? Eivät ainakaan kaupungin asukkaat.

Toinen esiin nostettu on tapaus Talin Golfkenttä. Talin kentän rakentamista/ ei-rakentamista voi ajatella monella tavalla.

Itse ajattelen aina niin, että rakentamisella pitää parantaa ympäristöön syntyneitä haavoja. Rakentaminen pitäisi sijoittaa jo tuhoutuneeseen ympäristöön ja jo asettuneet, hienot ympäristöt pitäisi aina säästää rakentamiselta mahdollisimman pitkään.

Minä en kannata sitä, että Talin kenttä/ lähiympäristö rakennetaan täyteen rakennuksia.

Miksi muuten Kaisaniemen puistoa tai New Yorkin Manhattainin keskuspuistoa ei rakenneta täyteen? Niissähän olisi paljon tilaa rakentamiselle.

Aivan oiken, ne ovat yleisessä käytössä. Talin kentän käyttötarkoitus voidaan muuttaa: siitä voidaan tehdä valtavan hieno kaikkien käytössä oleva puisto.

Taliin kaavailtu rakentaminen voidaan sijoittaa vaikkapa läheisten brutaalien väylien varteen ja korjata ne karmeat ympäristöt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat